Historia

Ingen har en historia som vår. Det kan låta högfärdigt, ändå är det sant.

Det faktum att Sälens Högfjällshotell står på just denna plats verkar vara resultatet av en urgammal plan som sattes i verket i för länge, länge sedan.  

I en syn såg Dalaprofeten från Lima redan på 1800-talet ett sanatoriehotell resa sig ur fjället mot himlen. Dit skulle folk från främmande länder komma och ”dricka vin, tjockt som blod” medan de smektes av morgonsolen. På sin tid blev Gunnar Lars Larsson misstrodd och hånad för sin profetia. Men Sälenbygdens ändamål verkar folk ha anat längre tillbaka än så.  

Legenden under de gudsförgätna nödåren i mitten av 1700-talet, berättar att Jordens Skapare hade en plan när han veckade jordskorpan till fjäll i Sälen. Skaparen ville ge fjällborna något sällsynt som skulle bära frukt när tiden var mogen. Resultatet blev de mäktiga ljungbeströdda höjder som utgör vår inramning. Samma osynliga kraft tycks ha kommit vårt lands grundare Gustav Vasa till undsättning, när han fann sin räddning i Sälen år 1521 på flykt undan sin danske baneman. För det var här två dalakarlar skidade ikapp den flyende 25-åringen och blev hans beskyddare. Detta är den dramatiska historien bakom det världsberömda Vasaloppet och i Sälen restes även en minnessten för att erinra om händelsen. Men det är inte sista gången i historien som Sälentrakten omfamnar nödställda och betvingar ödet.

Hitlertyskland ockuperade Danmark och Norge en vårdag 1940. Tre år tidigare hade en norrman helt ovetande om Dalaprofeten gjort verklighet av hans uppenbarelse. Den norske innovatören JW Clüwer blev så hänryckt av Sälenfjällens dragningskraft att han faktiskt byggde ett högfjällshotell. Det blev räddningen för ännu en kungaätt. En av hotellets städerskor har därefter levt med minnet av natten då kronprinsessan Märtha och hennes barn under stort hemlighetsmakeri inkvarterades på flykt undan nazisterna. Ett av barnen var nuvarande kung Harald V.

Sedan dess har folk från främmande länder fortsatt att komma. Sälens Högfjällshotell har överlevt ekonomiska kriser för att sedan bära frukt och förädla när åren varit goda. Cigarrdoften från svunna tiders grevar och baroner må vara borta, men allt finns kvar i hotellets själ och hjärta. Och det är ett rymligt hjärta vars blodomlopp hämtar näring ur mäktiga fjäll.

Därför tycker vi att Din vistelse här är speciell. Varje hotellgäst är för oss en del av den vision som funnits sedan den första grundstenen lades för drygt 80 år sedan. En tradition och ett löfte som förpliktigar och som gör Dig till vår mening och vårt mål. För det var så det var tänkt.

På gång

Högfjällshotellet i sociala medier

Följ Högfjällshotellet Anmäl dig till Nyhetsbrevet Facebook Instagram Youtube
Våra gäster berättar
“Fjällsemster när den är som bäst!”