Välgörenhet

Sälenfjällen ger något tillbaka

Att kunna hjälpa till och stötta andra i en svår tid är något vi brinner för och som känns väldigt viktigt för oss. Vi har under åren gjort punktinsatser vid Tsunamin, barn på flykt från Syrien, Läkarbanken som skickar tandläkare till Afrika, Tobias-stiftelse, Helg för "vi som mist", en estnisk flicka med eldsmärke i ansiktet få operation i Sverige. Sedan många år tillbaka har vi i Sälen ett nära samarbete med Barncancerfonden Mellansverige. Syftet med samarbetet är att hjälpa familjer vars barn drabbats av cancer.

1992 fick vi på Högfjällshotellet besök av ungdomar från Uppsala. Alla drabbade av någon form av cancer. Tack vare en eldsjäl vid namn Ronnie Söder kom de till oss här i Sälen. De åkte skidor, gick på bio, badade, läste böcker och njöt av lite andnings paus från behandlingen som de genomgick. Det var ett fint möte, vi blev berörda och ett frö såddes. 

Flera gånger efter det har vi gästats och tagit hand om drabbade familjer. T ex i juli 2012 arrangerades det ett läger då vi fyllde anläggningen med härliga barn och deras föräldrar. Vi anordnade utflykter och aktiviteter från morgon till kväll, besök av bl a Sean Banan. Vi har även tagit hand om trötta mor- och farföräldrar som också behöver stöttning och en paus.

Barncancerfonden Mellansverige äger sedan många år tillbaka två lägenheter på Storfjället. Där kan familjerna få andrum och vila upp sig i den svåra tid som de genomgår. Vi tar hand om familjerna på plats och hjälper dem med bl a avresestädningen och fria liftkort under vistelsen.

Vårt sätt att hjälpa har varit i olika former under åren. Sjukhusclowner, nya möbler och porslin till dagrummet på Ackis. Målningsarbeten, inköp av leksaker, tv apparater och tv spel. Många minns säkert sina tandläkarbesök som barn när man efter undersökningen fick välja en liten plastfigur. Vilken lycka! Detta har vi tagit fasta på och skickar med jämna mellanrum små presenter till Akademiska Sjukhuset i Uppsala avd 95 A, Falu Lasarett Barncancer avdelningen 34 och Akuten på Mora Lasarett.  

Varje år, fredag vecka 9, arrangerar vi stolt en Välgörenhetsgala till förmån för barn med cancer. Det är en härlig kväll med trevlig underhållning, god mat och auktioner.
Under åren har vi gästats av bl a Sven Ingvars, Kalle Moraeus, Blå Grodorna, Jill Johnson, Charlotte Perelli och Svenska Lyxorkestern. Som avslutning på kvällen dras vinnaren till en splitter ny Volvo bil. Billotteriet inleds under julhelgen och lotterna är mycket populära. Samtliga intäkter går oavkortat till barn med cancer. Vi har under åren dragit in ca 4,4 miljoner kronor. 

Bidrag till auktionen tar vi varmt emot under hela året.

Petra Backner Sälens Högfjällshotell