Historia

Kultur, historia, lyx och flärd - Högfjällshotellet under 80 år 1937-2017

JW Klüver som byggde Högfjällshotellet 1937 var en vågad entreprenör, våra hisnande framtidsplaner går i hans anda! Inget fjällhotell har en historia som vår. Det kan låta högfärdigt, ändå är det sant. 

Thommy Backner

1930-talet. Norsk entreprenör hittade platsen för Högfjällshotellet
Den unge, vågade entreprenören J W Klüver hade en dröm: Att bygga ett lyxigt högfjällshotell i Sälen. Han hade studerat snötillgång och temperaturförhållanden och valde Sälen för säsongens varaktighet och djupa snötäcke. Klüvers plats för hotellet låg dock ovanför trädgränsen och det fanns ingen väg dit. Ett annat problem var finansieringen av den vågade satsningen.

1935. Wallenberg investerade
Klüver bjöd därför in den svenska ”storfinansen”, med bl a Jacob Wallenberg till Sälen. Enda sättet att få dem att ta sig upp till fjället var att låta 12 man skotta i två veckor för att nå hela vägen fram. Finansmännen skjutsades i slädar upp på fjället där Klüver presenterade sina storslagna planer - en miljoninvestering mitt i vildmarken. En fransk kock serverade helstekt spädgris och lamm vid öppna elden och Klüver fick löfte om ekonomiskt stöd för att bygga sitt hotell.

Tidningarna skrev ”Miljonbygge åtta kilometer bortom all civilisation. Sälens Kur- och Högfjällshotell torde vara det djärvaste företag i turistbranschen som har startats i detta landet”. Hotellet kostade 1,5 miljoner kronor att bygga (cirka 300 mnkr i dagens penningvärde).

1937. Påskdagen 1937 invigdes lyxiga Sälens Kur- och Högfjällshotell
Nobless från hela landet deltog under invigningen av hotellet. På hotellet rörde sig mest herrar i frack och damer i långklänningar. Intresset var inte i första hand skidåkning, utan mer att roa sig, njuta av livets goda och insupa den hälsosamma och stärkande fjälluften.

Högfjällshotellet 1938

Högfjällshotellet 1938

Klüver köper en våffelstuga från 1600-talet
Klüver köpte mark för promenadvägar, idrottsplatser, fiskdammar och sportstugor. Områden arrenderades för ripjakt och en timmerstuga från 1600-talet köptes in som utflyktsmål när man gick på tur - numera Gammelgården Hotell & Restaurang.

Högfjällshotellet blev räddare i nöden för kungligheter
Hitlertyskland ockuperade Danmark och Norge en vårdag 1940. Norska Kronprinsessan Märtha med barn flydde till Högfjällshotellet och inkvarterades där under stort hemlighetsmakeri på flykt undan förföljare. Ett av barnen i sällskapet var Norges nuvarande kung Harald V.

Historien om Högfjällshotellet på 50-talet i Sälen.jpg

1950-talet. Klüver tvingas bort från sitt livsverk
Klüver fick ekonomiska problem och den lokala affärsmannen Per Daniels tog 1950 över hotellet tillsammans med Ove Ohlsson. Renar och ridhästar införskaffades för att göra sommarsäsongen attraktiv. Man byggde hotellets egna skidlift och tak över swimmingpoolen i Vinterträdgården.

1964 Såldes hotellet till den kände Hotellmannen från Falun - Torsten Widing
Torsten Widing drev och utvecklade hotellet och dess faciliteter till 1983. Tack vare swimmingpoolen kunde hotellet nu hyras ut till Landstinget som konvalescentverksamhet under sommartid.

1970-talet. Onkel Jean - restaurangen för gourmanden
Hotellägaren Widing hade arbetat som kock hos dansken Jean Iversen och lovat honom att ”om han någon gång skulle skapa en restaurang av klass, skulle den bära Jeans namn”. Sagt och gjort - Onkel Jean invigdes 1978 under närvaro av tre landshövdingar. Här erbjöds Fine Dining med unik utsikt över fjället.

1979 - Bostadsrättsföreningen Högfjället byggde lägenhetshotell för andelsboende.

1980-talet. Högis blir nöjesmetropol
Fastigheten köptes av bröderna Mats och Erik Paulssons via företaget Lindvallen som idag är SkiStar. Hotellets Restaurang och nöjesprodukter utvecklades - Högis blev en nöjesmetropol.

1989. Storfjället byggdes, 109 lägenheter med självhushåll, ski in & ski out-läge.

Historien om Högfjällshotellet på 80-talet i Sälen.jpg

1990-talet. Thommy Backner kom till Sälen
Nuvarande hotellägaren Thommy Backner engagerades i Högfjällshotellet och verksamheten har nu blivit lite av ett livsverk. Ingen av Thommys företrädare har stannat längre på sin post. Thommy har ständigt nya, spännande idéer och blivit en av Sälenfjällens största och mest omtyckta profiler.

Kuriosa hotellkungen Thommy Backner: Han har alltid varit fascinerad av vintersport och i ungdomen var han en framgångsrik skidåkare inom både freestyle och speedskiing.

1993. Folk och försvar gästade Högfjällshotellet. 
Folk och Försvar Rikskonferens gästade oss första gången, och har sedan dess återvänt år efter år. Prominenta deltagare på Rikskonferensen har under åren bland andra varit: SverigesStadsminister, Kungen, Kronprinsessan, försvarsministern och Natos Generalsekreterare.

1995. Högis förvärvade 21 av lägenheterna från OS i Lillehammer.

1999. Familjeföretaget Topeja tog över Sälens Högfjällshotell

Familjen Backner tog över hela driften via sitt bolag Topeja (en förkortning av familjemedlemmarna Thommy, Petra och sonen Jack).

Gammelgården

Gammelgården

2002. Förvärvades Gammelgården Hotell & Restaurang
Cirkeln var sluten, då det var Klüver som flyttade huset till sin nuvarande plats som utflyktsmål och våffelstuga redan 1945.

2008. Bildas Scandinavian Resort
En sammanslagning av hotell med klassiskt genuin, skandinavisk känsla:  Hotell Skansen, Riviera Strand (Båstad),Torekov Hotell (Torekov), Gammelgården Hotell & Restaurang och Sälens Högfjällshotell. I bolaget ingår även Topeja Event & Catering samt Pepes Bodega och Hamnplats 3 i Båstad.

2014. Lyxiga svitlägenheter - Clüverbyn
Clüwerbyn - 8 st toppmoderna och välutrustade svitlägenheter tillkom alldeles utanför hotellet.

2017. Högfjällshotellet firar 80 år av livsnjutning, naturupplevelser, kulinarisk njutning och personlig service.

2019 - FRAMTIDSTRO - SÄLEN EN VÄRLDSDESTINATION MED EGEN FLYGPLATS!
Högfjällshotellet är en av de drivande krafterna bakom den nya flygplatsen Scandinavian Mountains Airport - en kommande världsdestination.

Historien om Högfjällshotellet och flygplats i Sälen.jpg

Cigarrdoften från svunna tiders grevar och baroner må vara borta, men allt finns kvar i hotellets själ och hjärta. Och det är ett rymligt hjärta vars blodomlopp hämtar näring ur mäktiga fjäll.